Resereportage

Resereportaget

Här kan du läsa spännande resereportage och hitta inspiration inför din resa.

2009-01-01Indien, Mumbai - Asiens Manhattan

Jag kliver av planet i Mumbai, eller Bombay som min bagagetagg säger. Det första jag möts av är en svag lukt av fukt, ett smakprov på stadens höga luftfuktighet där 20 miljoner människors drömmar, livsöden, succéer och medelmåtta möts. Några myggor surrar runt i flygplatsens passkontroll där man temporärt reparerat en vattenläcka med hjälp av några hinkar på golvet.


Utanför flygplatsen möts jag av en hop män, sittande och stående, med uppspärrade ögon. Jag hinner snabbt undra vad alla väntar på men avbryts av en ivrig taxichaufför som undrar vart jag är på väg. Colaba, svarar jag, samtidigt som jag blir medryckt till en liten lucka där jag betalar för min taxiresa i förväg. 370 rupies kostar taxin, vilket jag i mitt huvud får till cirka 55 svenska kronor. Efter att taxichauffören frågat mig om mitt "good name" beger vi oss mot bilen. Jag möts av ett hav av svartgula bilar, alla likadana, med 50 år på nacken. Taxichauffören visar mig mot sin bil och svingar upp min resväska på biltaket, varpå han virar några varv snöre runt väskan och de två stänger som pryder taket. Detta är början på ett intressant välfungerande kaos.

Mumbai, tidigare kallat Bombay, ligger i delstaten Maharashtra vid mitten av Indiens västra kust. Staden består av 7 sammansatta öar, som skapar en halvö inte helt olik Manhattan. Mumbai har en djup naturlig hamn som hanterar hälften av Indiens maritima gods.

Colaba som jag är på väg till ligger längst ned i söder och bär flest minnen från engelsmännens tid. Ett av Indiens mest hyllade monument, Gateway of India, ligger i denna stadsdel och byggdes av britterna för att hylla kung George V. Husen i Colaba är av viktoriansk stil och stadsdelen är känd för att vara relativt turistig. Vägarna består mestadels av kullersten och pryds av stora träd längs sidorna samt rondeller med fontäner och fina blomsteruppsättningar. Colaba har fortfarande en doft av välmående och rikedom.

Längs stadens västra sida, strax efter Colabas slut, börjar en av de enda vägarna som tar en genom staden från söder till norr. "Marine Drive" kallas den formellt men är även känd som "The Queens Necklace", vilket man förstår då man ser dess alla gatuljus lysa likt formen av ett halsband nattetid. Detta är något som alla taxichaufförer poängterar stolt och ler. Marine Drive är på grund av dess vackra kvällspromenader en samlingspunkt för lokalbefolkningen när solen börjar skymma. I början av Marine Drive ligger några av de stora lyxhotellen, en stor känd moské vid namn Haji Ali och precis innan vägen svänger in mot centrum av staden ligger Chowpatty Beach. På grund av Mumbai's förorenade hav bjuds det tyvärr inte på några fina bad. Man kan däremot sätta sig på ett av strandens enkla caféer och äta lunch eller dricka en svalkande fruktjuice. Väldigt mysigt om man för en stund vill känna lugn i kroppen i denna stressfyllda stad.

Kör man längre upp mot norr kommer man till det kristna men hippa området Bandra. Bandra känns väldigt västerländskt för att vara Indien. Gatorna pryds av stora affärer med märken som Levi's och Diesel. Kentucky Fried Chicken ligger vägg i vägg med McDonald's och runt området kan man hitta mysiga små caféer och restauranger där utbudet främst domineras av västerländsk mat. Folket som bor i Bandra är kända för att vara medvetna om mode, kultur och politik. Jag träffar Anusha S.Yadav, grundare av Facebook-gruppen Carfree Bandra, som förespråkar att införa en bilfri söndag varje månad i Bandra.

- Mumbai och framförallt Bandra var mycket lugnare tidigare. Sedan fler och fler fått råd att skaffa en moped eller bil har staden blivit alldeles för trafikerad och högljudd. Och alla dessa tutor gör mig vansinnig!

Jag förstår att tutandet är ett stort problem då jag dagen därpå får ett sms från min mobiloperatör Airtel om att det är premiär för en tutfri dag veckan efter. Den som tutar får betala böter på 700 Rupies (cirka 115kr)

Mumbai är en stad som bjuder på tusentals intryck varje dag. Kor på gatan, tiggande barn, en man utan ben, indiska affärsmän som talar i två mobiltelefoner på samma gång, heliga män som vill hela dig genom att rabbla en ramsa och knyta snören runt din arm, taxichaufförer som försöker lura en på pengar, leende gummor, skojande skoputsare. Här finns allt och lite till, vare sig man vill eller inte.

Då man står i kaoset kan det kännas aningen påträngande men efter några dagar är man med på det och går likt indierna mitt i vägen och väntar på att någon ska tuta om de vill komma förbi. Mumbai är verkligen en stad som sätter sig fast på en och skapar ett stort tomrum då man säger adjö.

Sophie 2009-01Kommentarer
 
Lägg till ny kommentar:
Namn
Epost
Rubrik
Kommentar  
Du måste klicka på knappen nedan för att verifiera ditt inlägg innan du kan skicka in det.


 

Vaccinationsguiden