Resereportage

Resereportaget

Här kan du läsa spännande resereportage och hitta inspiration inför din resa.

2012-04-27São Paulo, Brasilien - Mat, arkitektur och kultur

Vårt första stopp var Sao Paulo där vi skulle spendera två av tre veckors vistelse i landet hos vår vän Tifanys familj som bor strax utanför Sao Paulo. Vi landade vid Guarulhos International Airport, som ligger ca 25 km från stadskärnan och är landets mest frekventa flygplats för internationella flyg. Klimatet var en härlig kontrast mot vintern i Europa och den efterlängtade värmen slog emot oss när vi klev ut från flygplatsen. Temperaturen var runt trettio grader och mitt i sommaren.  Sao Paulo har precis som Sverige fyra årstider. Dock understiger temperaturen sällan tjugo grader oavsett årstid. December till februari är de varmaste månaderna med hög luftfuktighet och temperaturer runt trettio grader.

Sao Paulo, portugisiska för Helige Paulus, är Brasiliens största stad och på sjunde plats på världslistan, beräknat på population. Som svensk är det svårt att greppa att staden har dubbelt så många invånare som hela vårt avlånga land, dvs. runt 18 miljoner. Bil är det huvudsakliga färdmedlet och i rusningstrafik är bilköer på två timmar inga ovanligheter. Stadens moderna tunnelbana är annars ett effektivt och säkert transportmedel med fem linjer i dagsläget, med en sjätte som planeras att öppna under 2012. Taxi fungerar bra för att ta sig runt, med viss försiktighet då rån har förekommit stundvis. Den så kallade ”radiotaxin” är något dyrare än andra taxibilar men garanterat säker. Taxan förhandlas vanligtvis med chauffören och var förberedd på att den stiger på kvällen.

Sao Paulo är en affärs- och industristad och därmed en av de rikare städerna i landet. Bland världens rikaste städer hamnar Sao Paolo på nittonde plats. Staden har stort inflytande både när det gäller handel och finans men även när det kommer till konst och underhållning, vilket en hel del intressanta muséer i staden bjuder på. Ett av dessa är Sao Paulos konstmuseum Museu de Arte som blandar internationell konst som Picasso med brasilianska konstnärer.

Liksom resten av Brasilien är Sao Paulo fullt av konstraster: utanför staden trängs enorma favelor (kåkstäder) med lyxvillor i gated communities, i staden finns den kända modegatan Rua Oscar Freire och en mängd köpcenter med alla de främsta modehusen representerade samtidigt som gator i downtown kantas av uteliggare och tiggare. Vi kände oss dock alltid trygga och ingen av oss blev rånande eller vittne till någon annan form av kriminalitet.  Detta kan i och för sig i stor utsträckning bero på att vi alltid var med brasilianare som visste vilka ställen som bör undvikas kvällstid. Trots att staden utsågs som den säkraste staden i Brasilien under 2011 så är det alltid bra att alltid hålla koll på sina saker och inte åka till en favela på eget bevåg.

Sao Paulos stadsprofil kantas av skyskrapor och några av Brasiliens högsta byggnader återfinns här. Den ståtliga och mest kända avenyn är huvudgatan Paulista. Där återfinns många av storföretagens kontor i skyskraporna som kantar gatan. Staden kan liknas vid New York på många sätt i och med dess status som metropol inom handel i Sydamerika men även inom kultur. Mitt i staden ligger parken Ibirapuera, en stor växtoas i stil med Central park i New York. I Ibirapuera-parken återfinns en del sevärdheter, bland annat ett auditorium ritat av den kända moderna arkitekten Oscar Niemeyer. Trots att staden i stor utsträckning består av skyskrapor går det att hitta en del äldre byggnader. Sé-kyrkan är Sao Paulos största katedral och är mycket vacker i nygotisk stil.

Sao Paulos kultur är väldigt internationell och dess befolkning är en blandning av alla världens nationaliteter, vilket vi inte bara kunde utröna från de ansikten vi passerade på gatorna utan också på det rika internationella restaurangutbudet. På 1800 -och 1900-talet lockades folk från alla världens hörn att söka lyckan i Sao Paolo. Sao Paolo är exempelvis världens största japanska stad utanför Japan. Japanerna flydde fattigdomen under 1900-talet och erbjöd lokalborna billig arbetskraft. Majoriteten av stadens befolkning har europeiskt ursprung med många italienare som såg samma möjlighet som japanerna. Trots denna blandning av folkslag görs ingen skillnad på etnicitet utan alla ses som brasilianare. Roligt att veta är att personer från Sao Paolo går under namnet paulistas. 

Under min vistelse i staden fick jag tillfälle att besöka många restauranger och barer. Mina brasilianska vänner tog med oss på allt från trendiga restauranger till små krogar nere i downtown, med både internationell och brasiliansk mat. Vi var bland annat på ett litet arabiskt hak bredvid en av de största matmarknader, Mercadão, jag någonsin sett, en restaurang med väldigt god mat i China Town, en argentinsk köttrestaurang vid namn Corrientes 348 och en italiensk lite exklusivare restaurang som heter Kaa. Kaa vann Wallpapers designpris för bästa nya restaurang 2010, vilket är förståeligt med tanke på dess spatiösa lokal där trä blandas med växtlighet. Bara att klä en av väggarna med 7000 plantor borde kvala in för ett pris för sig. Vid gatan Rua Amauri 319 finns det ett flertal restauranger och där var vi bland annat var på en trevlig och prisvärd italiensk restaurang som heter Forneria San Paolo. Vi besökte även ett flertal restauranger med brasiliansk meny. Bland annat Fogo de Chão ,en väldigt bra Churrascaria, dvs. traditionellt brasilianskt steakhouse, som jag kan rekommendera. Trots att det är en stor kedja med restauranger i flera städer i USA och Brasilien finns en känsla av kvalitet närvarande.

Den brasilianska kosten varierar mycket från region till region men vanligtvis återfinns ris, bönor och kött var man än befinner sig. Min värdfamilj bjöd bland annat på nationalrätten feijoada- en köttstuvning med bönor som var helt gudomlig. Andra favoriter var chokladefterrätten brigadeiro, en slags chokladtryffel, och tilltugget coxinha, mald kyckling med kryddor friterat i mjöl. Priserna för en middag varierar, beroende på vilken slags restaurang man väljer. Överlag är priserna i Sao Paulo relativt höga med svenska prisnivåer eller högre för en middag. Brasilien har valutan Real och 1 Real är ungefär 5 svenska kronor. 

Sao Paolo har utöver ett rikt matutbud ett väldigt spännande nattliv. Värt ett besök är cocktailbaren Skybar som ligger på taket till hotellet Unique (byggnaden ser ut som en enorm vattenmelonskiva och utsikten från baren är fantastisk). Kontrasten till detta är de många villakvarter en bit från centrum med små ölhak och sportbarer.

Då jag firade jul med Tifany och hennes familj fick jag även träffa en hel del av deras vänner och släktningar. Jag slogs av hur alla vi mötte var otroligt vänliga, glada, varma och gästvänliga. Även fast många inte pratar engelska, exempelvis Tifanys föräldrar, strålade värmen igenom språkbarriären. Kommunikationen löstes med en blandning av italienska, spanska, engelska och gester från min sida blandat med en hel del tolkande från mina engelskspråkiga brasilianska vänner. På Juldagen hade de fest hemma med en blandning av släkt och vänner. En stor paella tillagades i skuggan av palmerna, fruktiga caipirinhas dracks vid poolen och gamla som unga pratade och skrattade högljutt ihop. Det var en otroligt varm och festlig stämning och skiljde sig avsevärt från mina mysjular hemma i kalla, snöiga Sverige.

/ Cecilia 2012

Corrientes 348 – Argentisk köttrestaurang
Rua Comendador Miguel Calfat, Nº 348 - Vila Olímpia
http://restaurante348.com.br/
Forneria San Paolo – Prisvärd italiensk restaurang
Rua Amauri, 319 - Jardim Paulistano
http://forneria.com.br/
Fogo de Chão – Brasilianskt steakhouse
dos Bandeirantes, 538 – Vila Olímpia
http://www.fogodechao.com.br/
Kaa - Exklusivare italiensk bistro
Av. Juscelino Kubitschek, 279 – Vila Olímpia
http://kaarestaurante.com.br/
Hotel Unique med skybaren Skye
Avenida Brigadeiro Luís Antônio, 4700 - Jardim Paulista
http://www.hotelunique.com/index.php
Mercadao Municipal Paulistano
Rua da Cantareira, 306 - Sé São Paulo
http://www.mercadomunicipal.com.br/


Kommentarer
 
Lägg till ny kommentar:
Namn
Epost
Rubrik
Kommentar  
Du måste klicka på knappen nedan för att verifiera ditt inlägg innan du kan skicka in det.


 

Vaccinationsguiden