Resereportage

Resereportaget

Här kan du läsa spännande resereportage och hitta inspiration inför din resa.

2013-05-18En vecka i New York City

Maj månad är perfekt för ett besök i NYC där grönskan är i full blom och ca 20 grader varmt. Det är snabbt och enkelt att ta sig till NYC, bara 8 timmar med SAS direktflyg från Köpenhamn till Newark. Deras trevliga personal vid gaten fixar gärna en uppgradering om det finns plats och de tycker att du är en kul och trevlig typ – ibland kostar det bonuspoäng och ibland inte. Missa inte att spana in Grönlands imponerande ismassor om du flyger på dagen i vackert väder. Från Newark kan du få en vild taxiresa in till city på ca 30 minuter om det inte är rusningstid – de här taxikillarna ska hinna med många resor under dagen. Notan slutar på ca 95 dollar – är man fyra ganska prisvärt dock. Vi kom rakt in på Hotell Hilton Fashion Districts populära takterass och anslöt lite diskret till de glada privata festerna som pågick där. Hotellet ligger bra på 26th west, 7th avenue nära till subways och med många små restauranger i kvarteren. Senare på kvällen valde vi Tia Pol som är en liten, överfylld, prisvärd och galet bra tapas restaurant några kvarter bort. 

Första dagen är det bra att tackla tidsskillnaden med tidig uppstigning, en rejäl frukost och en promenad i morgonpiggt city. Ett besök i Empire State Building är absolut inte fel om man är först i kön vid åttatiden på morgonen – i snitt kommer 32.000 besökare till varje dag så det gäller att vara tidigt ute – en snabb kalkyl ger årsintäkter på ca 500 miljoner SEK från alla dessa besökare. Utsikten som är enorm ska räcka för att se fem delstater men Manhattan räcker gott. Berggrunden varierar på Manhattan och där den är ytligast och hårdast ligger skyskraporna – de finns koncentrerade kring södra Central Park och i finansdistriktet. Den här skyskrapan byggdes av 3000 byggare på bara ett år 1931, vilket var en enorm bedrift på den tiden. Empire State är fortfarande en av de största kontorsskraporna i city. Det skrivs en del om pågående affärstransaktioner kring byggnaden idag och värdet uppges vara ca 2 miljarder dollar.

Har man tur känner man någon finanshöjdare som kan arrangera ett besök på svårflirtade New York Stock Exchange med dess enorma säkerhetskrav. NYSE är världens äldsta, största och mest seriösa aktiebörs med ett alldeles speciellt regelverk som enligt uppgift ligger långt över de minimikrav som ställs av U.S. Securities and Finance Commission. Idag jobbar 400 personer för ett antal firmor dagligen på golvet där mot flera tusen personer en generation tillbaka i tiden. En stor del av handeln har tagits över av algoritmstyrda datasystem där handelsavslut med mikrosekunders marginal är avgörande, men fortfarande sköts en betydande del av affärerna personligen av handlarna på golvet. Omsättningen är astronomisk och även de minsta aktörerna omsätter flera miljarder dollar per vecka. Balkongen där ett noga utvalt börsnoterat bolag får markera avslutning på dagens aktiehandel genom att ringa i ”the closing bell” är klassisk och sker kl 16 varje dag. Den för dagen utvalda bolagsledningen med sina respektive i eleganta kläder och med stora leenden samlas i god tid och kommer troligen att synas i dagens finansnyheter på samtliga nationella TV kanaler. Intressant att notera att många TV-kanaler sänder  direkt från mäklargolvet där det finns öppna nyhetsdiskar.

Har man ännu mer tur kan man få en invitation till Ciprianis fantastiska balsal alldeles bredvid där alla stora börsintroduktioner görs eller äta lunch runt hörnet på Bobby V’s berömda steakhouse bland miljardärerna i J P Morgans bankvalv där testamentet lästes upp för arvingarna efter hans bortgång. Valvdörren i stål är cirkelrund, ca 3 meter i diameter och minst en halv meter tjock – väggarna är täckta med hundratals gamla bankfack som bland annat tjänar som vinförvaring idag. Atmosfären, maten och servicen är helt fantastisk.

Det finns naturligtvis mycket spännande på nätterna och man kan börja på någon av jazzklubbarna nära Harlem, t ex Smoke som är en liten intim klubb med härlig miljö, goda drinkar och strålande mat. Musiken varierar och kan vara brasiliansk bossa med ett ungt live band eller något mera klassiskt. Sedan kan man åka hem och ta en ”power nap” för att fortsätta vid ett-tiden så man inte missar första showen på nattklubben The Box som startar halvtvå på natten. Det kan vara bra att känna till att eget bord och medföljande flaska champagne kostar ca 700 dollar inklusive dricks. Men då får man också en egen dansuppvisning av lättklädda servitriser som i mörkret håller gigantiska tomtebloss i händerna. Showen är minst sagt burlesk med dvärgar på scenen och det ena shownumret mer utmanande än det föregående medan det hela styrs av en läcker svart, kvinnlig conferencier som häcklar publiken. Det hela kan avnjutas i trängseln i någon av barerna där drinkarna har mer rimliga priser. Stället är fortfarande proppfullt när man smyger ut vid tretiden en dag mitt i veckan.

Värmen är redan påtaglig även om vinden fortfarande är lite kylig och många går redan i shorts och T-shirt när vi en tidig morgon ger oss upp på ”The Highline” som ursprungligen var en övergiven järnväg 20 meter över gatunivån, som på privat initiativ har byggts om till en fantastisk park som idag är ca 2 km lång. Ligger vid 10th Av och börja i norr på 22nd St och gå söderut mot Meatpacking district. Växterna är från den amerikanska prärien för att klara vind och torka men även typiska stadsväxter, en del från Europa och andra kontinenter för att återspegla mixen av alla olika nationaliteter i NYC. Meatpacking district har tydliga spår av gamla magasin, lagerlokaler och industrier och idag finns där några av Manhattans chicaste hotell. Missa inte takterassen med pool på Hotel Gansevoort. Här finns också den läckra bistron Pastis som drivs av den berömda restauranggurun Keith McNally – se dock till att du inte blir placerad vid de bord som ligger mitt i Mistralvinden som blåser när dörrarna öppnas till uteserveringen. Spice Market alldeles intill Pastis är ett enormt magasin med fantastiska dekorationer – fullpackat med folk, intensiv rockmusik på alltför hög volym och riktigt spännande Asien inspirerad mat.

Från Meatpacking district promenerar man snabbt bort till Soho som har många fina gamla fastigheter, ungt hippt folk och är du hungrig missa inte Felix som är så nära Frankrike du kan komma i stan med fransktalande personal och riktigt bra fransk brasserimat. 

Eller fortsätt några kvarter mot Chelsea till Chelsea Market och beundra högarna med ångande nykokta färska humrar från Maine – ät direkt eller ta med hem - finns som det mesta i USA i Small, Medium och Jumbo. Small storleken är som en välmatad svensk hummer för endast 19.95 dollar per styck. 

Passa på om du är uptown nära Central Park och inte har något för dig en fredag kväll – då sponsrar till exempel den japanska modekedjan Uniqlo gratis inträde på MOMA – bäst är surrealisterna som finns samlade längst upp. Ett helt rum med bara Picasso som är värda tiotals miljoner dollar per styck. Besök även baren på lyxhotellet St Regis på 5th Av i närheten och tvärsöver gatan takterassen på Hotel Peninsula.

Kul också att titta in på Uniqlo flag ship store på 5th Av – ett av de största klädpalatsen i city med en fantastisk exponering och finurliga förpackningar – mycket japanskt, högteknologiska material och extremt billigt. 

Tjejer i alla åldrar gillar att tillbringa mycket tid på Sephora eller Mac som erbjuder gratis make-up och testning av alla deras produkter under extremt sakkunnig och trevlig vägledning av myriader av biträden. Stora, eleganta butiker med superläcker inredning och fler märken och artiklar än vad som är möjligt att använda under en livstid.

Är du riktigt hungrig på kvällen och sugen på en köttbit - ta subway eller taxi till Williamsburg i Brooklyn och Peter Luger's berömda steakhouse sedan 127 år med enorma stekar och biffiga och tjuriga kypare.  Bokning är ett måste och du blir skärskådad av en kritisk man tills han hittar ditt namn på det enorma pappersark som har kvällens bokningar skrivna kors och tvärs. Sedan får du snällt vänta i baren en halvtimme tills du hör ditt namn ropas upp. Se till att du inte blir uppskickad till utspisningen en våning upp – katastrof i så fall. Stället som har flera hundra sittplatser har lyckats få en stjärna i Guide Rouge och det drar naturligtvis horder av turister. Inte billigt och endast kontant betalning. Här kan du skippa både förrätt och dessert. Den enorma Porterhouse steken räcker gott och de flesta gör misstaget att följa matsedeln och beställa en jättestek för fyra om de är fyra personer – då blir det en välfylld ”doggybag” med hem till hotellet. 

Är det vackert väder ska man inte missa en timmes båttur runt södra Manhattan – titta speciellt på Ellis Island där ca 12 miljoner immigranter, efter en månadslång sjöresa under extrema förhållanden med dålig mat och hygien, blev inspekterade av läkare – de som bedömdes ha någon allvarlig sjukdom eller annan avvikelse från det som bedömdes som normalt fick helt enkelt åka tillbaka dit de kom ifrån. Övriga fick stanna i karantän på ön tills myndigheterna kände sig övertygade att de inte tog in sjukdomar i landet. Sedan var det fritt fram att ta sig västerut för egen maskin för att röja vildmark under svåra förhållanden och skapa sig någon form av hem och nytt liv – dessa nybyggare var inga veklingar.

Har du tid över ta en promenad på 5th Av som är överfylld med folk, speciellt i vacker väder och alldeles speciellt på lördagar. Här kan man se fantastiska personer – en äldre man i minkpäls och Guccitofflor som vallar sin hund,  en annan i pyjamas som gående intar sin kaffe och croissant med telefonen i högsta hugg, en tredje i joggingskor, shorts och T-shirt, vattenflaska i handen och en fet cigarr i munnen. Allt är okey och ingen höjer på ögonbrynen i New York City.

Gå upp till Central Park och beundra denna otroligt vackra och välskötta park. Promenera sedan, i de välbeställda kvarteren på Upper East side bredvid parken.  Se på berömd ”Contemporary American art” på det privata museet Whitney museum.

Ta subway på 15 minuter till Brooklyn som har mycket spännande att erbjuda. De flesta besöker Williamsburg där alla hipsters verkar samlas. En bit bort ligger Park Slope där många konstnärer och författare bor. Brooklyn är jättestort med många skiftande stadsdelar och har ca 2,5 miljoner invånare. Före sammanslagningen med Manhattan var Brooklyn den femte största staden i U.S.A.

NYC är en fantastisk stad med över 170 nationaliteter och självklart ett enormt spann mellan superrik och utfattig. Det lär finnas över en halv miljon studenter som sätter sin prägel på stan. Nolltolerans gäller för brottslighet och man känner sig säker på de flesta ställen. Poliserna, som är väldigt många, är specialtränade för prevention av alla typer av kriminalitet och speciellt terrorism. Varje dag görs omfattande träningsutryckningar för att NYPD ska hålla sig på tårna.  Ett femtital polisbilar kan närsomhelst komma med tjutande sirener från olika håll i stan för att avsluta med en enorm kortege vid målet där alla bilarna backar upp på trottoaren och varje polisman går till verket enligt den plan som gäller för dagen.

De flesta personer du kommer i kontakt med är överväldigande trevliga, serviceinriktade, vänliga, kunniga och extremt lätta att få kontakt med. NYC är på alla sätt den amerikanska ekonomins hjärta och naturligtvis får man hela tiden inspiration att använda kreditkorten så att de går varma. Det förväntas också dricks på ca 15-20 % på restauranger, i taxi med mera vilket kan tyckas mycket för en europé men totalt blir det inte så dyrt då staten nöjer sig med en ”moms” som är mindre än tio procent! Priserna är överlag lägre än i Sverige och taxi är ganska billigt. 

NYC har 9 millioner invånare. Lägg sedan till en miljon turister varje vecka. Tänk på att de flesta kommer på helgerna och planera därefter. Om du vill besöka någon fantastisk restaurang kan du räkna med att tusentals andra också vill det – samtidigt. Använd dig av Open Table som är ett enkelt och effektivt sätt att boka på. Har du tur får du en ”slot” som passar dig! 

Kommentarer
 
Lägg till ny kommentar:
Namn
Epost
Rubrik
Kommentar  
Du måste klicka på knappen nedan för att verifiera ditt inlägg innan du kan skicka in det.


 

Vaccinationsguiden